Miért Érdemes Hozzácsatolni a Google Analytics-ot Minden WordPress Weboldalhoz?

 

A Google Analytics-ot pontosan azért használjuk, amiért a legtöbb fogyókúrázó állandóan nézegeti a súlyát: szeretné látni az elért eredményeket. Ha egy adott területen tudni akarjuk, hogy a megfelelő irányban haladunk-e, akkor méréseket kell végeznünk.

WordPress (és más) weboldalak esetén fontos, hogy tudjuk mennyien látogatják az oldalunkat, honnan jönnek ezek a látogatók, mennyi időt töltenek el nálunk, milyen böngészőt használnak, stb. Egyszóval szükségünk van megbízható statisztikára.

Pontosan ebben segít a Google Analytics. Manapság már szinte minden weboldal rendelkezik Google Analytics követőkóddal, hiszen egy pár perces beállításért cserébe igen értékes adatokkal szolgál.

Miután hozzákapcsoltad a Google Analytics fiókodat a WordPress weboldaladhoz, minden fontos statisztika rendelkezésedre fog állni, ami nagyban hozzásegít majd az oldalad fejlesztéséhez. És a legjobb, hogy mindez teljesen ingyenesen!

Első lépés: Google Analytics Fiók Létrehozása

 

Ha még nem rendelkezel vele, akkor elsőként létre kell hoznod egy Google Analytics fiókot. Ehhez látogass el a Google Analytics feliratkozó oldalára. Ha már van Google fiókod az itt tökéletesen megfelelő lesz, ekkor írd be a hozzá tartozó e-mail címedet, majd pedig a jelszavadat.
Ha esetleg még nincs Google fiókod, akkor kattints a Fiók létrehozása linkre.

 

Google Analytics Bejelentkezési Oldal

 

Belépés után a megjelenő képernyőn a Regisztráció gombra kattintva léphetsz tovább.

 

Google Analytics Regisztráció

 

A következő oldalon a Google Analytics fiókbeállításait találod. Ellenőrizd le, hogy legfelül a Mit szeretne nyomon követni? kérdés alatt a Webhely legyen megjelölve. Az alapvető adatok megadása (fióknév, webhely neve, címe (ne fejeltsd el átállítani https-re ha így kezdődik a webcímed), iparág, időzóna) és az adatmegosztási beállítások (ezek elfogadása nem kötelező) átnézése után pedig kattints a Nyomkövető azonosító lekérése gombra.

A felugró ablakban válaszd ki Magyarországot és fogadd el a GDPR nyilatkozatot.

 

Google analytics Információk megadása

 

Ezután fog megjelenni a követési azonosítód, és a html kódba illeszthető követőkód. Azt javasoljuk, ezt az oldalt ne zárd be amíg nem kapcsoltad hozzá a Google Analytics fiókodat a WordPress weboldaladhoz.

 

Analytics Követési Kód

 

Második lépés: Google Analytics Kód Integrálása a WordPress Weboldaladba

 

Az Analytics követőkódot többféleképpen is hozzácsatolhatod a WordPress-hez. Háromféle módszert is mutatunk, melyek közül az első és a második a legegyszerűbb, az utolsó valamivel komplexebb, ezért azt teljesen kezdőknek nem javasoljuk.

Első módszer: Google Analytics követőkód beillesztése a sablon segítségével

 

Számos sablon esetén lehetőség van arra, hogy különböző kódokat egyszerűen helyezzünk el weboldalunk html fájljaiban. Ehhez csak a WordPress admin felületére kell belépni, és a sablon beállításainál megkeresni az erre vonatkozó részt.

Lássunk mindezt egy példán keresztül!

A Divi prémium sablon esetén úgy tudjuk a követőkódot az oldalhoz adni, hogy a Sablon beállítások-ra kattintunk, majd kiválasztjuk az Integráció fület. Itt pedig vagy a <head> vagy pedig a <body> részhez bemásoljuk a többsoros Google Analytics követőkódot (tehát nem a követési azonosítót!), majd mentjük a változtatást.

 

Divi Sablon Követőkód Integrálása

 

Második módszer: Google Analytics követőkód hozzáadása pluginnal

 

Erre a feladatra többféle bővítmény is létezik, az egyik legegyszerűbben használható az Insert Headers and Footers. Arról, hogy hogyan tudsz pluginokat telepíteni itt írtunk.

A plugin telepítése és bekapcsolása után a bal oldali menüsorban kattintsunk a Beállításoknál a bővítmény nevére, másoljuk be a követőkódot a Scripts in header részbe, majd kattintsunk a mentés (Save) gombra. Ezzel készen is vagyunk.

 

insert headers and footers wordpress plugin

 

Harmadik módszer: header.php szerkesztése – kezdőknek nem javasolt

 

Ha nem szeretnél plugint használni, és a sablonodban sincs lehetőség a követőkód megadására, akkor manuálisan is beillesztheted azt.

Ennek a módszernek az előfeltétele, hogy rendelkezz child theme-el (gyerek sablon). A sablonod fájljait közvetlenül nem ajánlott módosítani, hiszen a változtatásokat minden frissítésnél el fogod veszíteni. Hogy ez ne következzen be, ahhoz van szükség child theme-re.

A kód beillesztéséhez a header.php fájl szerkesztésére lesz szükség. Ezt megteheted a cPanel fájlkezelője vagy FTP kapcsolat segítségével is, de talán a legegyszerűbb ha a WordPress admin felületét használod.

Ehhez a bal oldali menüsávban a Megjelenésnél kattints a Szerkesztő menüpontra, válaszd ki a legördülő menüből a child theme-et, majd pedig a sablonfájlok közül a header.php-t.

A Google Analytics követőkódot ezután másold közvetlenül a </head> elem fölé, majd mentsd el a változtatást, a Fájl módosítása gombra kattintva.

Készen is vagy, ezután már működik a Google Analytics a te oldaladon is.