Mi is az a WordPress?

 

Weboldalt sokféleképpen lehet készíteni, azonban érdemes olyan tartalomkezelő rendszerekre építkezni, melyek használatát azok is könnyen elsajátíthatják, akik nem értenek a programozáshoz.

A WordPress messze a legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer, a világ összes weboldalának több, mint 30%-a ezt használja, ráadásul maga a rendszer teljesen ingyenes. Felülete könnyen megérthető, segítségével egyszerűbb blogokat, weboldalakat a kezdők is viszonylag hamar el tudnak készíteni, de sokan WordPresst használnak nagyvállalati, profi weboldalak vagy webáruházak létrehozásához is. Ezekhez azonban már szükséges a rendszer alaposabb ismerete és programozói tudás sem árt.

A WordPress sablonok és pluginok segítségével könnyíti meg a weboldalak létrehozását. Mindegyikből több ezer létezik, köztük rengeteg az ingyenes. Röviden: a sablonok felelnek a weboldal megjelenéséért (pl. elrendezés), a pluginok pedig a funkciókért (pl. felugró ablakok).

Ha komolyan gondoljuk a weboldal készítést, akkor érdemes lehet beruházni egy megbízható prémium sablonba (pl. Divi, Genesis). Nem mindegy ugyanis milyen az adott sablon kódminősége, vagy, hogy kapunk-e hozzá frissítést egy-két év múlva is. Egy elavult, nem frissülő sablon pedig hosszabb távon biztos, hogy problémákat fog okozni.

Természetesen léteznek jó minőségű ingyenes sablonok is (pl. GeneratePress, Astra, OceanWP), melyeknél általában csak akkor kell fizetni, ha az ingyenes verzióban elérhetőnél több funkcióra van szükségünk.

 

Mi a Különbség a WordPress.com és a WordPress.org Között?

 

A legtöbben WordPress alatt a WordPress.org címen található, letölthető verziót értik, és ez a cikk is erről szól. Röviden a lényeg:

WordPress.org: ingyenes, letölthető szoftver, de a telepítéséhez saját tárhelyre van szükség, ami viszont pénzbe kerül. Cserébe a weboldal teljes egészében a te tulajdonodban lesz.

Rugalmas, bővíthető, teljesen testreszabható, bármilyen sablont vagy plugint telepíthetsz. Senki nem szól bele milyen weboldalt készítesz.

WordPress.com: ebben az esetben nem kell letölteni a szoftvert, a tárhelyet a WordPress.com adja, viszont fizetni kell érte (az ingyenes verzió meglehetősen limitált és reklámokat is kitesz az oldaladra).

Egyszerűbb használni, de kevésbé rugalmas és testreszabható, mint a WordPress.org-on található társa.

Sablont vagy plugint csak a legdrágább csomagban enged telepíteni. A szolgáltató dönti el mit enged és mit nem a weboldaladdal kapcsolatban (pl. fizetett hirdetések, webáruház készítése az olcsóbb csomagokban egyáltalán nem engedélyezettek).

 

Hogyan Tudok Belépni az Admin Felületre?

 

Az admin felületre történő belépéshez szükség lesz a korábban beállított felhasználónévre és jelszóra.

A bejelentkezéshez írd be a böngésződ címsorába a weboldalad címét majd tedd a végéhez a /wp-admin kiegészítést (pl. www.enweboldalam.hu/wp-admin). Előfordul, hogy biztonsági okokból a weboldal készítője a wp-admin helyett egy másik, egyedi kifejezést állít be, ilyenkor természetesen azt kell beírnod a weboldalad címe után.

Ezután a következő bejelentkező oldallal fogsz találkozni:

Miután begépelted a felhasználónevet és a jelszót kattints a Bejelentkezés gombra, és máris bent vagy az admin felületen.

 

Mi a Különbség Oldal és Bejegyzés Között?

 

A weboldaladhoz alapvetően kétféleképpen adhatsz tartalmat: oldalak vagy bejegyzések formájában.

Bejegyzések: az oldalad blog részét tartalommal bejegyzések formájában tudod megtölteni. A bejegyzések fordított időrendi sorrendben jelennek meg, vagyis mindig a legfrissebb tartalom kerül legfelülre. A bejegyzéseket kategóriákba rendezheted és címkékkel is elláthatod.

A bejegyzések alatt általában (ha csak nincs letiltva) van lehetőség kommentelésre is, ahol a látogatók elmondhatják a véleményüket a cikkről.

Oldalak: az oldalakon többnyire statikus tartalmakat találsz, melyek változtatására nem, vagy csak ritkán van szükség. Ilyen például a legtöbb weblapon megtalálható “Kapcsolat” vagy a “Rólunk” oldal.

Az oldalak esetében nem lényeges, hogy mikor hozták őket létre, és kommentelni sem lehet alattuk. A bejegyzésekkel ellentétben azonban hierarchia állítható fel közöttük, egy fénymásoló szalon honlapján pl. az “Árlista” oldal aloldalai lehetnek pl. a “Nyomtatás árlista”, “Fénymásolás árlista” és a “Kötészet árlista” aloldalak.

Mindemellett az oldalakon a tartalom elrendezése sokkal kötetlenebbül valósítható meg, mint a bejegyzések esetében.

 

Új Oldal Létrehozása

 

Új oldal létrehozásához kattints az “Oldalak” menüpont alatt az “Új hozzáadása”-ra:

Minden új oldalnak címet kell adnunk és meg kell töltenünk tartalommal. Ez utóbbihoz használhatjuk a WordPress beépített szerkesztőjét vagy válthatunk a feltelepített sablon (pl. Divi) szerkesztőjére is.

A beírt szöveget legegyszerűbben a vizuális szerkesztő használatával formázhatjuk, ami a Word szövegszerkesztőhöz hasonló felülettel rendelkezik. Természetesen nemcsak szöveget, hanem képet, vagy akár videót is adhatunk az oldalunkhoz a “Média hozzáadása” gombra kattintva.

Készülő oldalunkat bármikor megtekinthetjük az “Előnézet”-re kattintva, ha pedig végeztünk és szeretnénk nyilvánossá tenni az oldalt akkor azt a “Közzététel”-re kattintva tehetjük meg. Korábban létrehozott oldalainkat az “Oldalak” menüpont alatt az “Összes oldal”-ra kattintva tudjuk megnézni, és szükség szerint módosítani.

Új bejegyzést létrehozni a “Bejegyzés” menüpont “Új hozzáadása”-ra kattintva tudsz. Ezt követően a folyamat azonos az új oldal létrehozásánál leírtakkal, azzal a különbséggel, hogy ha szeretnél, a bejegyzésedhez kategóriát és címkéket is adhatsz.

 

Hogyan tudok új bővítményt (plugint) telepíteni?

 

Kattints a “Bővítmények” menüpont “Új hozzáadása”-ra, majd ha tudod a bővítmény nevét, vagy egy-két kulcsszót, akkor kezd el begépelni a jobb felső sarokban található mezőbe. Ha még nem tudod milyen bővítményt szeretnél, a bal felső sarokban a “Kiemelt”, “Népszerű”, és “Ajánlott” fülekre kattintva tovább böngészhetsz.

A bővítmények értékelését a WordPress csillagokkal jelzi, melyek után zárójelben az értékelést adó felhasználók száma látható. A kiválasztott bővítménynél érdemes a “További részletek”-re kattintani a részletesebb leírásért.

Telepíteni az adott plugint a Telepítés most gombra kattintva tudjuk. Ezután azonban a bővítmény még nem fog működni, ún. inaktív állapotban lesz, aktiváláshoz kattints a “Bekapcsol” gombra. A feltelepített bővítmények listája a “Bővítmények” menüponton belül a “Telepített bővítmények” alatt található.

A legjobb ingyenes WordPress pluginok listáját itt találod.

Használat közben természetesen rengeteg újabb kérdés merülhet fel, melyek megválaszolásához érdemes beleolvasni a magyar nyelvű WordPress kézikönyvbe.